Zijkanaal ventilator
Werking zijkanaalventilator
Een zijkanaalventilator verplaatst lucht of gas door een waaier met veel schoepen met hoge snelheid door een nauw passend pomphuis te roteren. In het radiale kanaal wordt door een turbulente stroming de druk in het kanaal steeds verder opgebouwd. Met deze methode kan de zijkanaalventilator een groot drukverschil tussen in- en uitlaat opbouwen. De belasting voor de aandrijving neemt toe naarmate de op te bouwen druk, afhankelijk van de systeemweerstand, toeneemt. Met dit principe is de zijkanaalventilator inzetbaar in een groot capaciteitsbereik met drukverschillen tot 700 mbar of 70 kPa. De aandrijving is meestal een asynchrone kortsluitanker motor die middels directe aandrijving is samengebouwd met de overige zijkanaalventilator componenten. Hierbij is het motorschild aan de aandrijfzijde vaak gecombineerd met een pomphuisdeel. Daarnaast zijn er opstellingen met koppeling of V-snaar aandrijving. Zie hiervoor de productpagina Zijkanaalventilatoren met vrij aseinde op deze website.
Typische karakteristiek zijkanaalventilator
Het debiet van de zijkanaalventilator neemt af naarmate de druk toeneemt. Daarbij neemt ook het benodigd vermogen aan de as en de uitlaattemperatuur toe. De maximale prestaties van de zijkanaalventilator zijn daarmee beperkt door het motorvermogen en de maximaal toelaatbare temperatuur. Doorgaans geeft de fabrikant daarvoor de nominale motorbelasting, de maximale druk en de toelaatbare omgevingstemperatuur op. Hiermee is dan het continu toelaatbare werkgebied bij een vaste frequentie afgekaderd.
Toerenregeling met een zijkanaalventilator
Met toerenregeling kan het energieverbruik worden geoptimaliseerd en het werkgebied substantieel worden vergroot. In veel toepassingen zal er een vaste druk bij een variërende capaciteit of debiet wenselijk zijn. Met een eenvoudige drukregeling, een PID functie zit bij veel frequentieregelaars geïntegreerd, kan de capaciteit op de behoefte aangepast worden. Direct aangedreven zijkanaalventilatoren met asynchrone kortsluitankermotor worden toerengeregeld met een frequentieregelaar ook wel frequentieomvormer genoemd. Hiermee wordt zowel frequentie als spanning geregeld middels handmatige invoer, regelsysteem of communicatiebus. Ook zal men met de frequentieregelaar een groot deel van de motorbeveiliging kunnen ondervangen. Een frequentieregelaar met IP55 of IP66 behuizing zal geen omkasting nodig hebben. Zonder omkasting wordt het aantal systeemcomponenten tot een minimum beperkt, de installatie vereenvoudigd en koelingsproblemen vermeden. Informeer hiernaar bij onze verkoop.
Ook het werkgebied bij frequentieregeling is afgekaderd door beperkingen van de zijkanaalventilator. Om zeker te zijn van een goede werking onder alle omstandigheden is het van belang dat frequentie karakteristieken zijn gebaseerd op gestabiliseerde werkpunten. De opwarming door compressie zal een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van de zijkanaalventilator. Binnen het bereik van gestabiliseerde frequentiekarakteristieken heeft u een duurzaam continu bedrijf waarbij resonantie(surge and stall) wordt vermeden. De uitgebreide Dutair documentatie bevat frequentiekarakteristieken van debiet, temperatuur en vermogen op basis van gestabiliseerde werkpunten. Daarnaast zijn de debiet karakteristieken uitgedrukt in Nm3/h met een hoge nauwkeurigheid. Dit geeft u vooraf zekerheid over de prestaties met toerenregeling. De Dutair databladen vindt u op de productpagina's: "ATEX blowers" en "Zijkanaal ventilatoren met vrij aseinde".
Toepassingen zijkanaalventilator
- Beluchten van vloeistoffen
- Droogblazen
- Vacuümheffen
- Puntafzuiging
- Sperlucht
- Materiaal afblazen
- Beluchten van biologische processen
Bel voor meer informatie
Heeft u interesse in een roestvaststaal blower, maar zou u eerst nog meer informatie hierover willen verkrijgen voordat u er één aanschaft? Bel dan even naar 079 3611 466. Wij beantwoorden uw vragen graag en kunnen u ook van goed advies voorzien.